Wat wordt Mexiceau?

Mexiceau is een plaats waar mensen in gemeenschap bouwen aan ontmoeting rondom voedsel, natuur en recreatie. 


Er gebeurt al heel wat op deze plek. Zelfplukboerderij Plukhof, de Zomerbarak ‘Trefhof’ en de visclub De Mexicoput maken al een hele tijd gebruik van dit domein.


Maar er is nog meer mogelijk. Daarom werd een ontwerpplan door 'Grondig Groen' opgemaakt voor de herwaardering van deze plek. Na deze werken zal Mexiceau beter toegankelijk zijn en zal er nog meer te beleven zijn. De onderdelen van het ontwerpNatuur en recreatie

Wandelen, joggen, natuureducatie, een zoektocht,… Je bent nu al welkom om het domein te verkennen. Dankzij LEADER (subsidies voor plattelandsontwikkeling) komen er nog meer mogelijkheden met een rolstoeltoegankelijk pad en ponton, een avontuurlijke speelzone, een vlinderheuvel, zitplaatsen en rustpunten.

Voedsel

Vruchtbare grond is belangrijk voor de zelfplukboerderij Plukhof en voor de toekomst. We verrijken de grond zodat een akker of voedselbos zich kan ontwikkelen. Zo zorgen we voor meer lokaal voedsel. Minder vruchtbare gronden worden als hooiland of schapenweide gebruikt.

Water

De vijvers kunnen een belangrijke rol spelen voor de omgeving bij droogte en (extreme) regenval. Maar ook voor natuur en de biolandbouwer. Dankzij het project ‘Waterlandschap 2.0.’ verbeteren we het watersysteem en gaan we op zoek naar nieuwe manieren om met dit water om te gaan. De opgevulde vijver wordt deels opnieuw uitgegraven en het zand wordt gebruikt voor de aanleg van de speelzone. Aan de visvijver wordt een paaizone aangelegd. De vijvers worden landschappelijk ingekleed met streekeigen beplanting. 

Ondernemen met zorg

Met het Plukhof kent de site vandaag al een werkend bedrijf. Maar er is meer mogelijk. De plek biedt kansen om te oefenen en om samen dingen te doen met zorg voor elkaar en voor de natuur.  Curando Oost verwelkomt bewoners, gebruikers, bezoekers en geïnteresseerden om op dit terrein nieuwe initiatieven en activiteiten te ontwikkelen of uit te proberen rond natuur, water, voedsel, zorg en ontmoeting. 

Plan ontworpen door Grondig Groen

Meebouwen aan Mexiceau? Een greep uit de plannen en voorbeelden