Nieuws over Mexiceau


Laatste nieuws over de heraanleg van Mexiceau

1/07/2024: Jullie hebben het wellicht allemaal al gezien en gevoeld (zowel aan de natte voeten als de natte haren). Het is dit voorjaar heel nat geweest en het blijft nog zeer regelmatig hard regenen. Dit heeft helaas ook een impact op de start van de werken op Mexiceau. 


Van zodra de gronden voldoende droog en betreedbaar zijn, zullen de werken starten. We hoopten op een start in juni maar we zijn ondertussen reeds juli en het blijft afwachten tot het terrein voldoende toegankelijk is voor de graafwerken. We willen dan ook absoluut vermijden dat deze schade doen aan het terrein. 


De graafwerken (herprofilering van de vijvers, oevers en heuvels op het terrein) zijn de eerste werken die op het programma staan. Daarna is het de beurt aan de aanleg van de paden, het plaatsen van de omheiningen, de speelinfrastructuur en de beplanting. 


Tijdens de werken zal de Mexiceau-site tijdelijk niet toegankelijk zijn voor wandelaars, joggers, fietsers, vissers,.... Volg steeds  de instructies ter plekke. Van zodra de werken van start gaan, zal de aannemer het terrein zichtbaar afsluiten.


Het parkbos en de zone van de Zomerbarak en Plukhof blijven wel de hele tijd toegankelijk. Maak er dus sowieso een leuke zomer op dit prachtige stukje Beernem!


De plannen voor Mexiceau nog eens nalezen? Dit kan op de pagina AANPAK

De Zomerbarak bezoeken? Hier vind je alle info en activiteiten: 

https://www.facebook.com/trefhof of https://trefhof.be/ 

Oproep! Bouw mee aan de Mexiceau-droom voor onze kinderen!


Ben jij een handige Harrie(tte) die wil helpen bij het creëen van een natuurlijke speelomgeving? Dan hebben we jou nodig!


Benieuwd wat we gaan doen en wat en wie we zoeken? Kom naar het infomoment op donderdag 25 april 2024 om 19.30 aan de zomerbarak! 


Benieuwd naar de plannen? Klik hier


  • Ko 


 


Woensdag 6 december 2023


Voorstelling eindresultaat!


 

Tromgeroffel, hier is de Waterbar!


Op woensdag 6 december stelden de kinderen die deelnamen aan de workshops 'Op zoek naar de eau van Mexiceau' hun project voor: de waterbar!


Deze bar is niet zomaar een bar:


  • Het is de toegangspoort tot het nieuwe Mexiceau-domein, waar we al zoveel mooie herinneringen hebben verzameld, dieren hebben gespot (zelfs een zwaan!), en avonturen hebben beleefd aan de waterkant.
  • Een plek waar we, net als aan de Zomerbarak, verfrissende drankjes serveren, want laten we eerlijk zijn, drankjes zijn eigenlijk ook gewoon water, toch?
  • Hier kun je een waterkoffer lenen om zelf proefjes te doen, de waterkwaliteit te meten en te ontdekken wat wij hebben geleerd over water.
  • Aan de bar zelf valt ook van alles te ontdekken: de waterkringloop, een interactief waterparcours en nog veel meer!



Kom zeker langs bij de Zomerbarak om het resultaat te bewonderen!

Bedankt aan iedereen die voor en achter de schermen heeft geholpen bij dit avontuur: de bewoners van woonzorgcentrum Patershof voor het delen van hun verhalen en ideeën, Marino en Jeroen voor het delen van hun kennis over vissen en voedsel, de vrijwilligers van Trefhofvzw voor het meebouwen en ter beschikking stellen van materiaal, Piet voor de deskundige uitleg over de waterlopen in Beernem, de leden van de werkgroep Leve Mexiceau voor het gedoneerde materiaal en natuurlijk Curando voor het beschikbaar stellen van hun terrein voor ontdekkingen en het bouwen aan ontmoeting, voedsel en natuur.

Met de steun van Water-Land-Schap 2.0 i.k.v. de Blue Deal.

Woensdag 8 november 2023


Elke workshopwoensdag bloggen onze HoGent studenten over hun belevenissen op Mexiceau


 

Het was helaas al de hele dag aan het regenen maar dat liet natuurlijk de activiteit niet tegen. We konden gelukkig een plekje in het woon-zorgcentrum regelen. De dag werd verdeeld in drie activiteiten waaruit de jongeren konden kiezen. Als eerste hadden we een teken/denk/uitvoer werktafel waar de jongeren zelf hun ideeën rond het project mochten uitvoeren. Hier kwamen heel mooie werken naar voren zoals een 3D tekening op een computer, een tekening van een bar op wielen en een creatief om muziek te maken aan de hand van flesjes met water. Als tweede activiteit konden de jongeren kiezen om toch de handen uit de mouwen te steken en naar buiten te gaan om verschillende activiteiten te beleven. Voor degene die de zuurtegraad van het water nog niet gemeten had of die nog niet de kans had gekregen om te vissen, konden dat in deze keuze van activiteit volbrengen. Als laatste keuze van activiteit en ook de interessantste konden de jongeren ervoor kiezen om de ouderen uit het woon-zorgcentrum te interviewen. Hierin stelden ze zelf actief vragen hoe we de vijvers van het domein makkelijk bereikbaar kunnen maken. Hieruit volgenden mooie antwoorden, gekke verhalen en een leerrijke gesprekken. Iemand van de bewoners had zelf zijn vishengel uitgehaald om zijn verhaal te demonsteren. Ondanks de regen was dit een heel toffe namiddag!

Woensdag 25 oktober 2023


Elke workshopwoensdag bloggen onze HoGent studenten over hun belevenissen op Mexiceau


We begonnen deze namiddag met een goede opwarming. De kinderen werden verdeeld in twee teams en moesten zo snel mogelijk via een parcour het water van de ene kant naar de andere kant brengen. Door de regen was dit een extra uitdaging, maar beide teams gingen ervoor. Na deze opwarming gingen we door de modder en plassen naar de vijver waar een visser uit de buurt ons stond op te wachten. We stelden de visser o.a. enkele vragen over de waterkwaliteit, de vissen en de temperatuur van het water. Vervolgens gingen enkele kinderen met visnetten op zoek naar diertjes in het water terwijl de andere kinderen aan de slag gingen met enkele experimentjes. Daarna was het even tijd voor een pauze met een drankje, verse appels en nootjes. Na deze pauze bepaalden we aan de hand van een spel met welke ideeën we aan de slag gaan. Ook mochten de kinderen nog enkele ideeën i.v.m. het domein tekenen, vertellen, bedenken… We sloten deze regenachtige namiddag af met nog een leuk spel. We speelden ‘1, 2, 3 water’ i.p.v. ‘1, 2, 3 piano’. Als de kinderen bewogen, moesten ze opnieuw beginnen en iets vertellen over wat ze hebben bijgeleerd. Na dit spel was het helaas al weer tijd om naar huis te gaan. Het was alweer een geslaagde namiddag!

Woensdag 11 oktober 2023


Elke workshopwoensdag bloggen onze HoGent studenten over hun belevenissen op Mexiceau


Afgelopen woensdag ging onze 2de workshop door op het Mexiceaugebied in Beernem met deze keer weer leuke activiteiten en opdrachten! We gingen op zoek naar vervuilend materiaal op het domein, we stelden vragen aan de boer en we zochten een plekje voor onze nieuwe pluvio meter. De meter hangt bij de speeltuin en kan vanaf nu gecontroleerd worden. Op het einde hebben de kinderen wat leuke ideeën voorgesteld die we zouden kunnen realiseren op het einde van de workshopreeks. Wij vonden het weer een geslaagde dag!

Woensdag 4 oktober 2023


Elke woensdag bloggen onze HoGent studenten over hun belevenissen op Mexiceau


We werden warm ontvangen door de organisatie in Beernem. Eerst kregen we wat uitleg over het project en wat de bedoeling juist is. We verstopten al enkele kaartjes met afbeeldingen op het domein, deze hadden we nodig later in de namiddag. Na een halfuurtje kwamen de eerste kindjes toe. We zijn begonnen met een spelletje om elkaar beter te leren kennen. Hier werd het thema water al in verwerkt. Op die manier kregen de kinderen al een idee waarover het project zal gaan. Daarna mochten de kinderen zelf op zoek. In groepjes konden ze het domein verkennen met een plannetje waarop ze elementen konden aanduiden zoals bomen, water, maar ook afval, zand… Dit gebeurde met veel enthousiasme. Daarna hebben we een drankpauze ingelast, zodat de kinderen helemaal klaar waren voor de proefjes die volgden over water. Na deze proefjes konden de kinderen nog even spelen en was het tijd om naar huis te gaan. Dit was een geslaagde eerste dag van het project!

Workshopreeks 'op zoek naar de 'eau' van Mexiceau

Ben of ken jij iemand die graag iets concreet wil mee-maken, op zoek is naar een nieuwe, leuke activiteit op woensdagmiddag in Beernem, benieuwd is waar water vandaan komt en waar het naartoe gaat in jouw omgeving? Neem dan zeker deel aan deze workshopreeks

Wat: 

Tijdens 7 woensdagnamiddagen gaan we eerst op zoek naar hoe
het water zich beweegt in de buurt en welke rol jouw huis, de beek, de vijvers, de regen, Mexiceau,... daarin spelen. Waterexperten van GoodPlanet VZW en enkele studenten van Hogent nemen ons mee in dit boeiende thema.


Voor Wie: 

Op Mexiceau leren we heel wat bij van wie er al dingen doet met
water: boer Jeroen, de vissers, het Regionaal Landschap Houtland
en Polder, de bewoners van het rusthuis, Trefhof VZW,....
Met al deze info gaan we aan de slag om een leuk project uit te
werken voor Mexiceau. Een water-leer-plek, een speelkoffer of iets
helemaal anders? Dat kun jij mee bepalen en mee-maken!


Waar en wanneer: 

7 woensdagnamiddagen: 4 oktober, 11 oktober, 25 oktober,
8 november, 22 november, 29 november 2023 van 14u-16.30u.
Op 6 december stellen we het resultaat voor.
Bij voorkeur neem je deel aan het volledige traject. Kun je een
keertje niet, geen probleem. We spreken af op de parking van
het woonzorgcentrum Patershof, Kasteeldreef 9 in Beernem.


Schrijf je nu in via deze link:

https://forms.gle/CPpcjeYfRQTAFp9r9

Volgende meeting werkgroep Leve Mexiceau

  • maandag 13 november 2023 om 19.30
  • maandag 11 december 2023 om 19.30

Tot binnenkort?